Verandermanagement

Veranderingsmanagement of transitiemanagement richt zich op het veranderen van de structuur en/of de werkwijze van een organisatie. de aard of omvang van de organisatie heeft slechts een beperkte invloed op de aanpak. Problemen bij een overheidsinstantie zijn vaak hetzelfde als bij een vereniging of stichting, of bij het midden- en kleinbedrijf. Door deze overeenkomsten is de oplossing dus ook volgens herkenbare processen binnen handbereik.

In de ontstaansperiode (de jaren 80 van de vorige eeuw) ging men voor de verandering van organisaties uit van drie belangrijke concepten:

  • Lean productie, gericht op verhohttps://www.stafwerk.nl/verandermanagement/ontwerpen-en-ontwikkelen/ging van de efficiëntie van de organisatie;
  • Business process re-engineering, gericht op fundamentele herstructurering van bedrijfsprocessen en -structuren;
  • Sociotechniek, gericht op het verbeteren van het functioneren van de medewerkers binnen de organisatie.

Willem Mastenbroek, een van de belangrijke vertegenwoordigers van het veranderingsmanagement, stelt dat de richting van veranderingen centraal wordt vastgesteld. Daarbij moet helder zijn wat van de betrokken mensen en organisatie wordt verwacht. Dit helpt mensen om decentraal zelfstandig veranderingen door te zetten.

Benaderingen >

Ontwerpen en ontwikkelen >